icon-arrow-right icon-play icon-close
HomeProjectsA339 Sandleford improvement scheme

A339 Sandleford improvement scheme

Newbury

VolkerHighways successfully completed a major infrastructure project, along the A339 in Newbury, on behalf of West Berkshire Council.

The project involved widening the A339 on both sides, between the Pinchington Lane Roundabout in Newbury and the entrance to the Household Waste Recycling Centre. Works also included the construction of a new traffic signal-controlled junction, connecting the A339 to the new Highwood Copse Primary School.

Works were part of VolkerHighways’ seven-year public realm contract with West Berkshire Council. Throughout the project, there were multiple engineering challenges, due to the large amount of utility apparatus, and it is thanks to high levels of collaboration between the business and the council that workable solutions were found.

  • Widening of the A339 on both sides
  • Construction of a new traffic signal-controlled junction
  • New link road, providing easy access for the school and access to a potential residential development site
  • Installation of a new drainage system
  • Relocation of multiple underground utility services
  • Installation of a temporary steel barrier system, providing an easy-to-move solution, and a temporary pedestrian crossing, enhancing safety
  • Suggested innovative solutions to increase efficiency, while reducing costs
  • Worked collaboratively with the council on a number of design changes
  • Subsoil and topsoil re-used on site, reducing haulage trips
  • Design change made to the footway construction, including the re-use of 2,000t of recycled subbase
  • Showcased the project as part of Build UK’s Open Doors Week

Facts and figures

+